Анкета

Консумирате ли често кола?

Японската ракия "Саке"

Вкусът е богат и сладък, рязък и сух, напомня цвете и плод. Това е традиционното японско оризово алкохолно питие, което често изненадва с палитрата си от вкусове. Обикновеното саке (фуцу шу) се поднася леко затоплено в керамични съдове.

Първокласното саке (джизаке) се поднася изстудено във високи чаши, за да разкрие загадъчната си природа. То се приготвя по-продължително и сложно, и често се използват някои местни видове ориз, вода, мая и добавки (коджи-кин), което прави вкуса му отличителен и неповторим.

Повечето от производителите на саке (кура) са семейни компании с многогодишна традиция. Сега тя достига до все по-широк кръг хора, предизвикани от острите вкусове и миризми.

Това е традиционна напитка, която се прави от векове. Бутилки от нея се оставят по домашните олтари с молба за благоволението на боговете. Ритуалът кагами-бираки се състои в отварянето на бъчва саке с дървен чук и е възпоменание за всякакви поводи – от сватби до сливания на предприятия.

Всеки ученик в училище знае, че първата бъчва със саке е направена от бога Сузанономикито, който го използва за да напие страховит дракон и да го посече с вълшебния си меч. По късно по селата сами се научават да правят саке, използвайки естествена мая, донесена в оризищата от вятъра (или както вярвали – от боговете). Отначало те ферментирали и се превърнали в белезникава каша, която се избистрила и станала предпочитано питие по празниците.

Приготвянето на тази напитка се споменава в Дожики, една от най-старите японски исторически хроники. Японският имперски двор поръчал през ІІІ век сл. Хр. на майстор от Китай да се заеме с тази задача, тъй като оризовите ликьори са отдавна познати там. През ІХ и Х век в кодекса Енги-шики се говори за тази „жълтеникава напитка“, която вече се прецежда и е предназначена главно за благородници и свещеници.

До ХІІІ век са отбелязани 342 кури само в Киото и вече има предпочитания за вкусовете и марките. Техническото развитие прави възможно сакето да се превърне в напитка, подобна на днешната. Почистването на ориза с водни колела прави напитката по-ясна. Започнала да се употребява кашата стартер „мото”. Стабилността му се подобрява чрез своеобразен процес на „пастьоризация“ (нагряване).

След втората световна война започва да се добавя глюкоза и алкохол към сакето, но въпреки спада в качеството, саке (наричано понякога погрешно оризово вино) продължава да се консумира. То се филтрира за яснота, добавя му се малко вода за баланс на аромата му, вари се и се бутилира.

назад ...

Бирата увеличава плодовитостта при мъжете

Ако обичате да пийвате по една бира след работа, то това може да е идеалното извинение.

Според изследователи, пиенето на халба бира на ден удвоява шансовете на един мъж да стане баща. Но същото проучване показа, че ако искате да започнете семеен живот, може да бъде добра идея да спрете кафето – тъй като само две чаши на ден изглежда намаляват шансовете за зачеване.

Второ проучване показа също, че вегетарианците имат по-нисък брой сперматозоиди в сравнение с други мъже – и че спермата им е с по-лошо качество.

прочети повече ...

Изборът ви на алкохол се дължи на гените ви

Дали предпочитате свежия цитрусов вкус на бялото вино или горчивината на пенлива бира, се дължи на вашите гени.

Нови изследвания показват, че вкусовите рецептори са свързани с генетични вариации.

Вече е добре известно, че вкусът оказва силно влияние върху това, което ядем и пием.

Но ново изследване показва, че гените на човек влияят върху това как ние възприемаме интензивен аромат - и дали ни харесва дадена напитка или не.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии