Анкета

Консумирате ли често кола?

Японската ракия "Саке"

Вкусът е богат и сладък, рязък и сух, напомня цвете и плод. Това е традиционното японско оризово алкохолно питие, което често изненадва с палитрата си от вкусове. Обикновеното саке (фуцу шу) се поднася леко затоплено в керамични съдове.

Първокласното саке (джизаке) се поднася изстудено във високи чаши, за да разкрие загадъчната си природа. То се приготвя по-продължително и сложно, и често се използват някои местни видове ориз, вода, мая и добавки (коджи-кин), което прави вкуса му отличителен и неповторим.

Повечето от производителите на саке (кура) са семейни компании с многогодишна традиция. Сега тя достига до все по-широк кръг хора, предизвикани от острите вкусове и миризми.

Това е традиционна напитка, която се прави от векове. Бутилки от нея се оставят по домашните олтари с молба за благоволението на боговете. Ритуалът кагами-бираки се състои в отварянето на бъчва саке с дървен чук и е възпоменание за всякакви поводи – от сватби до сливания на предприятия.

Всеки ученик в училище знае, че първата бъчва със саке е направена от бога Сузанономикито, който го използва за да напие страховит дракон и да го посече с вълшебния си меч. По късно по селата сами се научават да правят саке, използвайки естествена мая, донесена в оризищата от вятъра (или както вярвали – от боговете). Отначало те ферментирали и се превърнали в белезникава каша, която се избистрила и станала предпочитано питие по празниците.

Приготвянето на тази напитка се споменава в Дожики, една от най-старите японски исторически хроники. Японският имперски двор поръчал през ІІІ век сл. Хр. на майстор от Китай да се заеме с тази задача, тъй като оризовите ликьори са отдавна познати там. През ІХ и Х век в кодекса Енги-шики се говори за тази „жълтеникава напитка“, която вече се прецежда и е предназначена главно за благородници и свещеници.

До ХІІІ век са отбелязани 342 кури само в Киото и вече има предпочитания за вкусовете и марките. Техническото развитие прави възможно сакето да се превърне в напитка, подобна на днешната. Почистването на ориза с водни колела прави напитката по-ясна. Започнала да се употребява кашата стартер „мото”. Стабилността му се подобрява чрез своеобразен процес на „пастьоризация“ (нагряване).

След втората световна война започва да се добавя глюкоза и алкохол към сакето, но въпреки спада в качеството, саке (наричано понякога погрешно оризово вино) продължава да се консумира. То се филтрира за яснота, добавя му се малко вода за баланс на аромата му, вари се и се бутилира.

назад ...

Машина превръща водата във вино

В Библията, Исус успя да превърне водата във вино с една движение на ръката – новото изобретение Miracle Machine не е чак толкова бързо, но може да превърне прости течности във вино само за три дни.

Разработена от експерти по вино в Калифорния, машината може дори да прави различни видове вино, включително Каберне Совиньон и Шардоне.

Потребителите могат да следят напредъка на тяхното вино с помощта на безплатно приложение за смартфон, и създателите му твърдят, че произведеното вино е толкова добро, колкото бутилка вино от магазина.

прочети повече ...

Червеното вино е полезно за зрението

Пиенето на червено вино е полезно за зрението и може да предотврати заболяване на очите по-късно в живота, според водещ хирург.

Консултант офталмологът от Научния център за зрителна хирургия в Хъл, Англия, Mилинд Панде казва, че напитката е полезна  заради съдържанието на ресвератрол.

Веществото се съдържа в кожата на гроздето и се смята, че пречи на застаряването на мускулите в очите, което може да доведе до проблеми със зрението.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии