Анкета

Консумирате ли често кола?

Ползата от натурални сокове

Сред хората е разпространено мнението, че сокът е натурален и полезен продукт, който може да се консумира без ограничение. Оказва се обаче, че това не е точно така:

1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Установено е, че в опаковка от 250 г може да има съдържание на захар до 6 чаени лъжички. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

2. Върху някои напитки пише, че са произведени "без захар или "с ниско съдържание на захар". Има случаи обаче, в които за заместители на захарта се използват изкуствени подсладители, които, въпреки че не съдържат калории, не са по-полезни.

3. В голяма част от соковете има голямо съдържание на киселини, разрушаващи зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да сте много внимателни при употребата им, особено при остеопороза.

4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да предизвика хронична диария.

5. Съществуват редица противопоказания за употребата на сок: язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

Истинските натурални сокове се срещат рядко и могат да бъдат разпознати по високата цена. Най-широко използваният начин за обработка и производство на сок е концентрацията.

назад ...

Газираните напитки убиват близо 200 000 души на година

Сладките напитки убиват 184 000 възрастни всяка година, твърдят учените.

Газирани безалкохолни напитки, плодови напитки, енергийни напитки и подсладени студени чайове причиняват смъртта на хиляди хора и нямат здравни ползи, казаха те.

Специалистите предупреждават, че правителствата по света трябва да превърнат в приоритет  отстраняване на такива напитки от менюто  на хората.

прочети повече ...

Две газирани напитки на ден увеличават риска от болест на черния дроб

Пиенето само на два кена с газирани напитки на ден повишава риска от заболяване на черния дроб.

Учените открили, че хората, които пият повече от една подсладена напитки като кока-кола или лимонада на ден, са по-склонни да имат неалкохолно заболяване на черния дроб (стеатоза), отколкото тези, които не пият никакви газирани напитки.

Специалистите предупреждават, че подсладените напитки може също да бъдат свързани с развитието на  диабет и сърдечно заболяване.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии