Анкета

Консумирате ли често кола?

Ползата от натурални сокове

Сред хората е разпространено мнението, че сокът е натурален и полезен продукт, който може да се консумира без ограничение. Оказва се обаче, че това не е точно така:

1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Установено е, че в опаковка от 250 г може да има съдържание на захар до 6 чаени лъжички. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

2. Върху някои напитки пише, че са произведени "без захар или "с ниско съдържание на захар". Има случаи обаче, в които за заместители на захарта се използват изкуствени подсладители, които, въпреки че не съдържат калории, не са по-полезни.

3. В голяма част от соковете има голямо съдържание на киселини, разрушаващи зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да сте много внимателни при употребата им, особено при остеопороза.

4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да предизвика хронична диария.

5. Съществуват редица противопоказания за употребата на сок: язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

Истинските натурални сокове се срещат рядко и могат да бъдат разпознати по високата цена. Най-широко използваният начин за обработка и производство на сок е концентрацията.

назад ...

Едно кафе на ден предпазва от рак на кожата

Една-единствена чаша кафе на ден може да предотврати рака на кожата, се казва в ново проучване.

Четири чаши дневно, обаче, предпазват още по-добре от злокачествен меланом, заявиха изследователите. Това е най-смъртоносната форма на рак, която обикновено започва с бенка,  която е изложена на кратки, интензивни излагания на слънчева светлина, като например по време на почивка.

прочети повече ...

Кафе с масло повдига тонуса, гори мазнините и засилва мозъка

Нова мания кара хората да смесват две супени лъжици масло със сутрешното си кафе с надеждата, че напитката ще повиши енергийните им нива, ще намали теглото им и ще засили мозъчните им функции.

Модата започна в САЩ и в момента набира скорост във Великобритания, а големите търговски вериги за кафе добавят свои версии на масленото кафе към техните менюта.

Известно като "мазното черно" и "палео кафе", то е формулирано от американския гуру по здравето Дейв Аспри, който открива чай от масло от як, докато обикаля планините на Тибет.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии