Анкета

Консумирате ли често кола?

Ползата от натурални сокове

Сред хората е разпространено мнението, че сокът е натурален и полезен продукт, който може да се консумира без ограничение. Оказва се обаче, че това не е точно така:

1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Установено е, че в опаковка от 250 г може да има съдържание на захар до 6 чаени лъжички. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

2. Върху някои напитки пише, че са произведени "без захар или "с ниско съдържание на захар". Има случаи обаче, в които за заместители на захарта се използват изкуствени подсладители, които, въпреки че не съдържат калории, не са по-полезни.

3. В голяма част от соковете има голямо съдържание на киселини, разрушаващи зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да сте много внимателни при употребата им, особено при остеопороза.

4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да предизвика хронична диария.

5. Съществуват редица противопоказания за употребата на сок: язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

Истинските натурални сокове се срещат рядко и могат да бъдат разпознати по високата цена. Най-широко използваният начин за обработка и производство на сок е концентрацията.

назад ...

От зеления чай наистина се отслабва, но ако пиете по седем чаши на ден

Зеленият чай наистина може да помогне за загубата на тегло.

Отдавна бушува дебат дали напитката има влияние върху размера на талията на хората. Но ново изследване на екип от учени от Университета Англия Ръскин показа, че когато се комбинира с упражнения, зеленият чай наистина помага за изгарянето на мазнини.

За да докажат теорията си, изследователите тествали капсула с безкофеинов зелен чай върху 14 активни мъже. Седем от доброволците приемали капсулата със зелен чай, а на останалите седем души било дадено плацебо. Капсулите съдържали 571 мг безкофеинов екстракт от зелен чай.

прочети повече ...

Едно кафе на ден предпазва от рак на кожата

Една-единствена чаша кафе на ден може да предотврати рака на кожата, се казва в ново проучване.

Четири чаши дневно, обаче, предпазват още по-добре от злокачествен меланом, заявиха изследователите. Това е най-смъртоносната форма на рак, която обикновено започва с бенка,  която е изложена на кратки, интензивни излагания на слънчева светлина, като например по време на почивка.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии