Анкета

Консумирате ли често кола?

Ползата от натурални сокове

Сред хората е разпространено мнението, че сокът е натурален и полезен продукт, който може да се консумира без ограничение. Оказва се обаче, че това не е точно така:

1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Установено е, че в опаковка от 250 г може да има съдържание на захар до 6 чаени лъжички. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

2. Върху някои напитки пише, че са произведени "без захар или "с ниско съдържание на захар". Има случаи обаче, в които за заместители на захарта се използват изкуствени подсладители, които, въпреки че не съдържат калории, не са по-полезни.

3. В голяма част от соковете има голямо съдържание на киселини, разрушаващи зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да сте много внимателни при употребата им, особено при остеопороза.

4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да предизвика хронична диария.

5. Съществуват редица противопоказания за употребата на сок: язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

Истинските натурални сокове се срещат рядко и могат да бъдат разпознати по високата цена. Най-широко използваният начин за обработка и производство на сок е концентрацията.

назад ...

Доказано - зеленият чай ви прави по-умни

Зеленият чай винаги е бил хвален като най-здравословната гореща напитка, но новите изследвания са установили, че той също може да бъде полезен за вашия ум.

Учените твърдят, че зеленият чай подобрява няколко когнитивни функции, по-специално нашата работна памет. Новите открития показват, че той може да се използва за лечение на деменция и други психични разстройства.

Новото изследване, от Университета в Базил, установи, че екстракт от зелен чай увеличава ефективността на мозъка.

прочети повече ...

Чаят Ърл Грей предпазва от сърдечни заболявания

Една чаша чай Ърл Грей може да намали холестерола ви, както и риска от сърдечни заболявания.

Този чай дори може да бъде толкова ефективен, колкото статините - лекарства, използвани за контрол на холестерола, които имат неприятни странични ефекти при пациентите.

Напитката съдържа екстракти от плод, наречен бергамот, за който учените смятат, че е суперхрана за сърцето. Бергамотът е средиземноморски цитрусов плод, които дава на чая Ърл Грей типичния му вкус и мирис.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии