Анкета

Консумирате ли често кола?

Ползата от натурални сокове

Сред хората е разпространено мнението, че сокът е натурален и полезен продукт, който може да се консумира без ограничение. Оказва се обаче, че това не е точно така:

1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Установено е, че в опаковка от 250 г може да има съдържание на захар до 6 чаени лъжички. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

2. Върху някои напитки пише, че са произведени "без захар или "с ниско съдържание на захар". Има случаи обаче, в които за заместители на захарта се използват изкуствени подсладители, които, въпреки че не съдържат калории, не са по-полезни.

3. В голяма част от соковете има голямо съдържание на киселини, разрушаващи зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да сте много внимателни при употребата им, особено при остеопороза.

4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да предизвика хронична диария.

5. Съществуват редица противопоказания за употребата на сок: язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

Истинските натурални сокове се срещат рядко и могат да бъдат разпознати по високата цена. Най-широко използваният начин за обработка и производство на сок е концентрацията.

назад ...

Енергийните напитки водят до недостиг на желязо в организма на младите

Все повече тийнейджъри страдат от недостиг на желязо, защото консумират твърде много енергийни напитки, предупреждават експерти.

Специалисти предупреждават, че кофеинът може да попречи на тялото да приема минерали, включително желязо. Недостигът на желязо засяга до 18 процента от жените, заради загубата на кръв по време на менструация.

прочети повече ...

Сладките безалкохолни напитки предизвикват подагра

Подаграта, която някога се смятала за болестта на царете, се разпространява все повече, и сладките безалкохолни напитки, както и уискито и виното изглежда са виновни, според научни твърдения.

Броят на пациентите се е удвоил почти два пъти от 1970 насам и болезненото заболяване е най-честата форма на възпалителен артрит при мъжете. Един от всеки 35 души е засегнат, според изследване на разпространението и причините за подагра.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии