Анкета

Консумирате ли често кола?

Ползата от натурални сокове

Сред хората е разпространено мнението, че сокът е натурален и полезен продукт, който може да се консумира без ограничение. Оказва се обаче, че това не е точно така:

1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Установено е, че в опаковка от 250 г може да има съдържание на захар до 6 чаени лъжички. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

2. Върху някои напитки пише, че са произведени "без захар или "с ниско съдържание на захар". Има случаи обаче, в които за заместители на захарта се използват изкуствени подсладители, които, въпреки че не съдържат калории, не са по-полезни.

3. В голяма част от соковете има голямо съдържание на киселини, разрушаващи зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да сте много внимателни при употребата им, особено при остеопороза.

4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да предизвика хронична диария.

5. Съществуват редица противопоказания за употребата на сок: язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

Истинските натурални сокове се срещат рядко и могат да бъдат разпознати по високата цена. Най-широко използваният начин за обработка и производство на сок е концентрацията.

назад ...

Кока-Кола отново на кирилица 50 години след стъпването на напитката в България

Лимитирана серия с лого на български език, сайт за вдъхновители и мечтатели и музикален хит, изпълват годишнината с послания за щастие

През 2015 година Coca-Cola отбелязва 50 години производство на популярната напитка в България. Това е поводът компанията да пусне на пазара лимитирана серия от напитката - символ на щастието с лого, изписано на български език...

прочети повече ...

Сладък чай - най-добрият начин да преборите стреса

Ако се чувствате стресирани в работата, сладка чаша чай или кафе може да е идеалният начин да се освежите.

Според учените, консумация на захар може да потисне хормона кортизол, който се освобождава в тялото, когато сме под стрес. Изследователи от САЩ изследвали ефектите на подсладени напитки върху 19 жени на възраст между 18 и 40. Половината от групата получавала сладки напитки по време на закуска, обед и вечеря в продължение на 12 дни, а другата половина консумирала напитки, направени с изкуствен подсладител. Доброволките били инструктирани да не консумират други сладки напитки, включително плодови сокове.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии